Кредити за малък бизнес

Кредити за малък бизнес – как да получа заем от банка като индивидуален предприемач?

Банките не са склонни да отпускат заеми за малък бизнес, тъй като им е трудно да потвърдят редовния доход и да го прогнозират за следващите години, в следствие на което е трудно да се определи степента на риск. Индивидуалният предприемач като кредитополучател е рискован за кредиторите, но не винаги и не всички банки отказват на индивидуални предприемачи. Ще ви разкажем как да получите заем за малък бизнес при различни условия.

Как да получите заем за малък бизнес – инструкции стъпка по стъпка

  1. Изберете банка с изгодни условия за кредитиране за себе си.

Ако имате разплащателна сметка, първо се свържете с банката, в която е отворена. Тъй като всички движения на средства по сметката и тяхното салдо са видими за обслужващата кредитна институция, има голяма вероятност да получите заем с минимален пакет документи и при изгодни условия.

Ако нямате сметка, ще трябва да проучите предложенията за заеми на няколко банки и да изберете най-изгодната за себе си. Не знаете кои банки дават заеми на стартиращи индивидуални предприемачи за развитие на бизнеса или потребителски заеми за лични нужди? Вижте нашите селекция.

  1. Подайте предварителна заявка за заем.

Предварителната заявка не ви задължава към нищо. Необходимо е банката да получи основна информация за вас и да разбере очакванията за кредита. Можете да подадете заявление на официалния уебсайт на банката. Всяка банка има своя собствена форма, но в повечето случаи е необходимо да се посочат там:

  • вашето пълно име;
  • информация за контакт – телефонен номер, имейл;
  • желаната сума и срок на заема;

Ако кредитирането е възможно само за тези предприемачи, които извършват дейност в региона на присъствие на банката, ще трябва да посочите и града.

Въз основа на първоначалното заявление банката взема предварително решение за кредитиране – одобрение или отказ. Предварителното одобрение не гарантира, че ще получите заем. Първо ще бъдете помолени да представите документи за оценка на вашата платежоспособност.

  1. Подгответе пакет от документи и потвърдете доходите.

За да получите заем от банка за малък бизнес, трябва да предоставите поне следните документи:

  • лична карта;
  • удостоверение за регистрация;
  • лиценз за извършване на дейности, ако съществуването му е предвидено от законодателството на РБ;
  • финансови отчети, потвърждаващи доходите и платежоспособността ви като кредитополучател.

Ако имате поръчител, за да кандидатствате за заем, той също трябва да предостави документи, потвърждаващи неговата самоличност и доходи.

Ако програмата за заем включва обезпечение, ще ви трябват документи за обезпечения имот.

Най-трудното за индивидуалния предприемач е да докаже своите доходи. Как ще направите това зависи от данъчните ви документи.

Ситуацията е малко сложна за индивидуалните предприемачи, желаещи да се занимават с малък бизнес, защото очакваните доходи и реалните доходи са различни неща. За да може индивидуален предприемач да вземе заем за развитие на бизнеса с по-малка вероятност за провал, струва си да се подготвите с данни от данъчния регистър, касови нареждания за приходи и разходи, първични счетоводни документи и др.

Преди да представите всички документи и банката започне да проверява вашата платежоспособност, опитайте се да изплатите всички съществуващи дългове, както в статута на индивидуален предприемач, така и само като физическо лице. Това могат да бъдат не само заеми, но и глоби, задължения за издръжка и други.

  1. Изчакайте решението на банката.

Обикновено банката разглежда документи от 1 до няколко работни дни. Накрая тя  информира за своето решение по електронна поща или по телефона. Ще получите покана до най-близкия банков клон за подписване на договора за заем.

Някои банки предлагат услугата за сключнване на писмен или дистанционен договор онлайн, който трябва да подпишете. Парите ще бъдат преведени на банковата карта или по текущата ви сметка.

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.