Спестяване

Интересувате ли се от спестяване?

Спестяването без определяне на цел не работи

Ако човек планира да пътува, той трябва да избере къде ще ходи. После обмисля възможностите за пътуването, уточнявайки какво превозно средство ще използва. В този контекст, ако човек е тръгнал за Вашингтон и тръгне от София може да предпочете самолета пред леката кола. По тази логика, когато човек се опитва да пести пари, той се нуждае от цел.

Планът за спестяването на пери винаги поддържа хората мотивирани и им дава посока. Така те могат да сравняват различните варианти и да улеснят определянето на оптимално добрия път за това каква е тяхната крайна цел във финансов смисъл.

Няма едностранен отговор на въпроса колко е нормално човек да пести

Логично е човек да си зададе въпроса „Колко пари е добре да спестява? 5, 10, 15 или 20? Числото всъщност не е от значение, твърдят експертите. Човек може да започне като заделя сума, която да не го натоварва и да не я усеща като бреме. Определението какъв дял от месечните доходи е разумно или нормално е твърде субективно. Всеки човек възприема за приемлив различен процент от своята заплата.

Вместо човек да се чуди какъв е най-естествения дял, който може да заделя е по-добре да се концентрира върху това. Обикновено човек заделя повече пари, когато е на 30, сравнено с тези на 20. Когато човек се фокусира върху това да използва волята си и да спестява разумно, той трябва да може да разграничи нещата, от които може да се лиши и от кои не. Тези, от които не бива да се лишава са нещата, които го поддържат неговото здраве и благополучие.


Никога не е твърде късно да човек да започнете да пести и инвестирате

Когато човек няма спестявания по обективни причини е основателно, например, когато  е погасявал кредит или е търсил идеалната инвестиция. Каквото и да му е попречило, никога не е късно да започне да спестява.

Човек трябва да си наложи СЕГА да започне спестяването и да престане да се взира в грешките си и в миналото – какво е можел, но не е направил и е добре да се фокусира върху правото си да го направи в този момент. Той не бива да чака перфектния момент или перфектната цел.

Човек може да се концентрира върху това да харчи по-малко и да заделя по малко. Така ще бъде в по-изгодна позиция утре и в още по-изгодна със всеки изминал ден.

Това какво правят другите е без значение

Хората винаги гледат какво правят останалите, а това всъщност не е от такова значение. Много по-важна е целта на отделния човек. Тя е нещо много лично и не бива да се възприема като тенденция, която човек да взаимства от болшинството от хората, които познава. Това не значи, че човек не бива да се сравнява с другите. Когато човек бъде нападнат от съмнения, е добре да се върне към своята първостепенна цел и да си припомни своя отговор на въпроса „защо“ е започнал да събира пари. Ако инвестициите му отговарят на това „защо“, то онова, което правят останалите няма значение.

Дори и отговорът да беше не и човек да осъзнава нуждата от някои промени, това какво правят останалите пак не бива да е съществено значение. Най-успешните инвестиции се правят, защото някой постига своята цел, а не тази на околните!.

Спестяване

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.