Предсрочно изплащане на ипотечен кредит

Интересувате ли се от предсрочно изплащане на ипотечен кредит?

Изплащането на ранната ипотека не само ще осигури собствеността върху вашата къща, но ще помогне и за спасяването на хиляди левове. Ето няколко препоръчителни начина да изплатите ипотеката си по-рано.

Избирането да дадете 13 вноски за плащане на ипотека за една година може да ви помогне да изплатите 30-годишната си ипотека още преди 22 години.

Много хора се стремят да изплатят ипотеката си по-рано, за да се отърват от отговорността и плащането на лихви. Също така, ако не успеете да направите дори и едно ипотечно плащане, това ще повлияе върху кредитния ви рейтинг. Следователно, голяма част от хората предпочитат да рефинансират своите ипотеки или лихвени проценти, за да се възползват от пазара. Много хора, които са рефинансирали своята ипотека през второто тримесечие на 2017г., например, биха могли да намалят своя лихвен процент.

Поставяйки си финансовата цел да изплатите по-рано ипотеката си, може да го постигнете, ако зададете целева дата за плащане. Също така, добре е да сте наясно с вашия погасителен план. Добър вариант е още да вземете решение да изплатите 30-годишната си ипотека за 15 или 20 години. След това може да изчислите допълнителното плащане, което бихте желали да предприемете всеки месец. Ако всичко се реализира според очакванията ви и планът ви работи, то в крайна сметка ще спестите много пари. Въпреки това, ще трябва да се съсредоточите върху това конкретно финансово решение, без да давате воля на вашите недобри навици за неаргументирани покупки. Ето още няколко препоръчани начини да изплатите ипотеката си рано.

1. Изберете двуседмични плащания. Посъветвайте се с вашия кредитен доставчик, ако имате право да платите ипотечното си плащане частично на всеки две седмици. Не забравяйте, че много доставчици на заеми не позволяват на съоръжението безплатно разходи и може да ви таксува с такси или напълно да ви откаже да извършите такива плащания. Ако обаче доставчикът ви на заеми ви позволи да извършвате двуседмични плащания, в крайна сметка ще направите 26 частични плащания, което ще означава 13 пълни плащания за 12-месечен период. По този начин ще можете да изплатите ипотеката си по-рано и да спестите някои лихвени разходи.

2. Използвайте увеличението на вашето възнаграждение. Ако работите работа, която води до редовни повишения на заплащането, можете да използвате този увеличен доход за извършване на плащания към вашата ипотека. Това обаче е работещ вариант за тези, които вече имат рейз. Не го избирайте, когато оценката ви е близо или все още предстои. Трябва да сте сигурни за размера на увеличението на брутния месечен доход, с който можете да допринесете за погасяване на ипотеката ви по-рано. Може да се наложи да поставите плановете за закупуване на нов автомобил или ремонт на дома за известно време, но определено е един от най-подходящите начини да изплатите ипотеката си по-рано. Можете да се консултирате с вашия кредитен съветник, за да научите повече за този вид обезпечение.

3. Завършете плащанията си. Един от най-лесните начини да спестите доста пари върху лихвеното плащане е да закръглите ипотечното си плащане до следващото увеличение на заплатата. Можете също така да закръглите  5,  10,  25,  50 или 100 лв. въз основа на сумата на плащането. Да предположим, че сте платили ипотечно плащане на 449 лв., тогава е най-добре да го закръглите до 500 лв. Разбира се, преди да направите това, трябва да сте сигурни, че ще можете да си позволите това допълнително плащане. Можете да използвате електронен калкулатора за плащане на ипотека. Това ще намали драстично срока на ипотечното ви плащане и ще можете да спестите много пари.

4. Превърнете 30-годишната си ипотека на 15-годишна. Бъдете нащрек за спад на лихвените проценти. След като наблюдавате пазара, незабавно се трябва да прибегнете към рефинансиране на кредита си. Ако желаете да имате по-кратък срок на заема и сте готови да плащате сравнително по-високи плащания всеки месец, тогава можете да рефинансирате 30-годишната си ипотека на 15 години. Това не само ще намали годините на плащане, но и размера на лихвата, която ще платите за цялата продължителност на кредита. Например един заем за 30 година ще бъде с лихва приблизително два пъти по-голяма от тази, ако той е за 15 години. Това означава, че в крайна сметка ще спестите огромен дял пари поради по-ниското лихвеното плащане. Не забравяйте обаче, че ако решите да рефинансирате ипотеката си, ще трябва да внасяте голям дял от дохода си за ипотечното плащане всеки месец. Следователно, освен ако не можете да си го позволите и нямате други финансови задължения, които да покриете, е по-добре да изберете рефинансиране. Също така можете да рефинансирате лихвените проценти.

5. Продайте вашия дом и купете нов. Една от препоръчителните алтернативи за намаляване на вашата ипотека е да продадете вашия голям дом за доста голяма сума. След това можете да купите сравнително по-малък дом. Това ще ви позволи да направите плащане в брой, без да ползвате заем или да изтеглите заем с незначителна сума. По този начин можете да изплатите изцяло ипотеката си или поне да я намалите значително. Това се препоръчва за хора с малки семейства, които могат да упражняват свободата да продадат големия дом и да се преместят в по-малък.

6. Използвайте алтернативни методи. Ако получите допълнителни пари или неочаквани суми под формата на бонус, наследство или възстановяване на данъци, опитайте да изплатите с тях по-рано вашата ипотека. Също така, за да избегнете допълнителни такси, които генерират двуседмичните плащания, можете да изберете да плащате допълнителна месечна вноска всяка година.

Предсрочно изплащане на ипотечен кредит

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.