Най-популярните заблуди за парите

Знаете ли кои са най-популярните заблуди за парите?

Тази публикация ще се опита да представи кои са според експертите най-разпространените заблуди за финансите:

Заблуда 1: Само за броени часове работа на ден, човек може да генерира пасивен доход.

Човек е устроен така, че винаги търси лесния начин или като се надява някой друг да свърши неговата работа. Когато някой каже, че знае лесен път за печелене на средства, веднага много хора решават да опитат.

Ако някой направи предложение за печелене на лесни и бързи пари всички му вярват, но ако човек сподели, че със собствен труд и усилия е забогатял, ще му потърсят аргументи.

Това, което по-голямата част от хората желаят е да печелят лесни пари без да работят, така че да могат да бездействат постоянно.

За да генерира човек пасивен доход, следва много да поработи и да създаде методика, с която да го получава. Това изисква човек да бъде про-активен. По-голямата част от хората се опитват да се занимават с голям брой проекти, с които да се занимават, без да осъзнават, че най-прекия път да генерират по-висока доходност е просто да се усъвършенстват в това, с което се занимават.

Тези допълнителни средства може да се превърнат в дългосрочни инвестиции и това може да им коства само няколко часа месечно. По-голямата част от американските милионери дължат милионите си именно на това.

Лъжа 2: Заслужих си го!

„Трудих се неимоверно в последно време, така че считам, че съм заслужил този телевизор/телефон/часовник!“. Всеки си казва нещо подобно, нали? Всеки човек е бил в такава ситуация, особено когато е работил дълго без да си почива. Когато човек работи здраво, той има нужда от награда за своя труд. Така е устроен просто. Но не е ли прекалено висока цената на наградата понякога?

В тези ситуации, ние вместо да повишим стандартна на живота си с още финанси, получени за приключването на проектите, харчим спечелените с много труд пари за пасиви, които ни правят по-бедни. С тези средства всъщност можем да инвестираме в нещо много по-стойностно, като свободно време и свобода за истински важните неща в живота.

Лъжа 3: Трябва да си го купя, на промоция е!

Колко от нас имат костюми, които са носили еднократно или дори никога, които са открили на някое намаление? Със сигурност всички имаме поне дузина. Обикновено човек си казва преди да купи: „За такава стойност, дори да не ми е по вкуса, ще го нося у дома или на вилата“. Сега въобще не ми са по вкуса, тъй като цветът не ми допада или не ми харесва как ми стоят.

На подобни отстъпки и намаления хората с добра финансова култура гледат като опция или да икономисат средства или да спечелят такива. Същевременно значителна част от хората пазаруват артикули, само защото са на отстъпка. Така само губят и обедняват.

Например, когато човек си купи пасатор за 40 лв., който е на промоция от 60 лв., човек си мисли, че е икономисал 20 лв. Ключов момент тук е, че той си мисли, че е спестил, без да се замисля дали наистина се нуждае от пасатор. Това държание и обяснението му произхожда от нашето съзнание. Купувайки на намаление, ние пестим средства и това е добре. Но, ако влезем в тази спирала и постоянно трупаме у дома неща от намаления, това се превръща само в средство да пазаруваме неща, които не са ни необходими и да се разделяме с парите ни по неразумен начин.

Лъжа 4: Вашата невинна малка лъжа за парите!

Всеки човек има свое оправдание за финансите, което си повтаря ежедневно, за да се успокои, че всичко ще стане така, както му се иска.

„Заплатата ми е малка, а не мога да се хвана на друго място“, „Нямам образование на икономист“ или „Твърде е късно“. Добре е да се замислите коя е вашата безобидна, малка лъжа, която ви спира да станете финансово независимо в бъдеще.

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.