Кредит преди брака

Интересувате ли се от кредит преди брака

Ипотека преди брак

В наши дни всеки човек тегли постоянно кредити. Дали това ще бъде кредит за закупуване на изгодна вещ втора употреба от онлайн магазините или техника от сезонна разпродажба от големите вериги. Конкуренцията между кредитните и лизинговите доставчици е толкова голяма, че понякога е много по-изгодно да купиш нещо на момента, теглейки кредит, отколкото да изпуснеш оферта на -80% за стока, от която наистина се нуждаеш.

В резултат на това, много хора теглят различни видове кредити – бързи, потребителски и ипотечни преди да се оженят. Човек отговаря на условията, кандидатства, одобряват го… Но какво се случва с кредита, след като сключи брак?

Според законодателството у нас, ако един имот е купен преди сключването на брак и в последствие мъжа и жената погасяват вноските по ипотечния кредит съвместно, то при неблагоприятно стечение на обстоятелствата и развод, имотът се присъжда на съпруга, който закупува апартамента на свое име. Това означава, че лицето, изтеглило ипотечния кредит получава жилището след един евентуален развод, въпреки че и двамата съпрузи са плащали от своите заплати лихвите по кредита.

В такива ситуации законодателната уредба на РБ е на страната на човека, който е титуляр на заема и не дава шанс на неговия бивш брачен партньор да има претенции за собственост на никакви части от дома, въпреки че той също е погасявал заема.

По тази причина е по-добре преди да сключите брак се поинтересувайте какви са точно вашите права. Допитайте се до експерт по ипотечни заеми и си направете правна консултация. Също така, е добре да следите промените в законите и Семейния кодекс.

Добре е да сте наясно с подробностите, като какво следва да прави единия съпруг в отсъствие на другия с вноските по заема, които са изплащани съвместно.

Важни въпроси касаят ситуации като какво става с този кредит преди брака, ако единия съпруг го е изтеглил на свое име, но поради болест или смърт, го изплаща другия съпруг. Обикновено при смърт на титуляра е възможно да се наследи изтегления заем. Хората, които не са преки наследници, не са длъжни да плащат, но тогава апартаментът остава собственост на банката.

За повече информация може да прочетете статията ни Кредит при развод.

Кредит преди брака

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.