Кредити за малък бизнес

Как да получа заем от банка като индивидуален предприемач?

Банките не са склонни да отпускат заеми на индивидуални предприемачи, тъй като им е трудно да потвърдят редовния доход и да го прогнозират за следващите години. Индивидуалният предприемач като кредитополучател е риск за банката кредитор. Но не винаги и не всички банки отказват индивидуални предприемачи. Ще ви разкажем как да получите заем за индивидуален предприемач при различни условия.

Как да получите заем – инструкции стъпка по стъпка

  1. Изберете банка с изгодни условия за кредитиране за себе си

Ако имате разплащателна сметка, първо се свържете с банката, в която е отворена. Тъй като всички движения на средства по сметката и тяхното салдо са видими за обслужващата кредитна институция, има голяма вероятност да получи заем с минимален пакет документи и при изгодни условия.

Ако нямате сметка, ще трябва да проучите предложенията за заеми на няколко банки и да изберете най-изгодната за себе си. Не знаете кои банки дават заеми на стартиращи индивидуални предприемачи за развитие на бизнеса или потребителски заеми за лични нужди? Вижте нашите селекции.

  1. Подайте предварителна заявка за заем

Предварителната заявка не ви задължава към нищо. Необходимо е банката да получи основна информация за вас и да разбере очакванията за кредита. Можете да подадете заявление на официалния уебсайт на банката. Всяка банка има своя собствена форма, но в повечето случаи е необходимо да се посочат там:

вашето пълно име;

информация за контакт – телефонен номер, имейл;

желаната сума и срок на заема;

Ако кредитирането е възможно само за тези индивидуални предприемачи, които извършват дейност в региона на присъствие на банката, ще трябва да посочите и града.

Въз основа на първоначалното заявление банката взема предварително решение за кредитиране – одобрение или отказ. Предварителното одобрение не гарантира, че ще получите заем. Първо ще бъдете помолени да представите документи за оценка на вашата платежоспособност.

  1. Подгответе пакет от документи и потвърдете доходите

За да получите заем от банка за индивидуален предприемач, трябва да предоставите поне следните документи:

паспорта;

TIN;

удостоверение за регистрация или запис на USRIP;

лиценз за извършване на дейности, ако съществуването му е предвидено от законодателството на Руската федерация (част 1 от член 12 от Федералния закон от 04.05.2019 г., № 99-FZ );

финансови отчети, потвърждаващи доходите и платежоспособността Ви като кредитополучател.

Ако сте взели поръчител, за да кандидатствате за заем, той също трябва да предостави документи, потвърждаващи неговата самоличност и доходи. Ако програмата за заем включва обезпечение, ще ви трябват документи за обезпечения имот.

Най-трудното за индивидуалния предприемач е да докаже доходи. Как ще направите това зависи от приложимия данъчен режим. Най-лесният начин е за индивидуален предприемач на OSNO или STS. Те могат да докажат доходите си:

текущи – от Книгата на рекордите за приходите и разходите (KUDiR);

през последната година – с 3-NDFL декларация или съгласно опростената данъчна система.

Ситуацията е по-сложна за тези индивидуални предприемачи, които използват PSN или UTII. Цената на патента и декларацията за очакваните доходи от UTII не са свързани с реалните доходи. И за да може индивидуален предприемач да вземе заем за развитие на бизнеса с по-малка вероятност за провал, струва си да се подготвите:

Книгата за отчитане на приходите и разходите (Заповед на Министерството на финансите на Русия от 22 октомври 2012 г. № 135н ) – за индивидуални предприемачи на PSN;

данъчен регистър, касови нареждания за приходи и разходи, първични счетоводни документи – за индивидуални предприемачи на UTII.

Преди да представите всички документи и банката започне да проверява вашата платежоспособност, опитайте се да изплатите всички съществуващи дългове, както в статута на индивидуален предприемач, така и само на физическо лице. Това могат да бъдат не само заеми, но и глоби, задължения за издръжка.

  1. Изчакайте решението на банката

Обикновено банката разглежда документи от 1 до 10 работни дни. Той информира за своето решение по електронна поща или по телефона. Ще получите покана до най-близкия банков клон за подписване на договор за заем.

Някои банки предлагат услугата за представително посещение във вашия дом или офис. Той ще донесе договор, който просто трябва да подпишете. Парите ще бъдат преведени на банковата карта или по текущата ви сметка.