Какво е инфлация

Какво е инфлация и дефлация

Значителен брой от хората всъщност не знаят какво е инфлация. Твърде много хора харчат пари, които са спечелили … да купуват неща, които не искат .. да впечатлят хората, които не харесват“ – Уил Роджърс.

Обикновено, както всички знаем, инфлацията се увеличава много по-бързо и с по-големи темпове от заплатите.Всъщност, това наистина не е значително увеличение, за да започнете да живеете по предпочитания от вас начин на живот. Защо не инвестирате или спестите разликата?

Това се отнася за всички вас, които не могат да устоят на краткосрочните удоволствия, които животът им предлага. Шампанско и обяд в неделя? Екстравагантни вечери за рожден ден с пръстен в тортата и гледка от покрива?

Наслаждавате се всяка седмица на нови удоволствия и придобивки? Искате да имате спортен автомобил и семеен автомобил под един покрив?

Инфлацията в начина на живот може да бъде хубаво нещо, ако можете да си позволите да поддържате новия си начин на живот, защото в края на краищата трябва да можете да се радвате на плодовете на вашия труд.

Но ето какво трябва да направите, за да избегнете попадането в капана на дълга.

Запитайте себе си, мога ли да си позволя това? Уверете се, че месечното увеличение на разходите е такова, каквото можете да си позволите и  започнете да живеете според възможностите си.

Запитайте се, струва ли си инфлацията в начина ви на живот? Ако сте живели в апартамент с една спалня и имате два балкона, може би закупуването на по-голям дом има смисъл. Но от едно имение до още по-голямо имение? Може би, по-скоро не.

Запитайте се, трябва ли да си позволите всичко това? Само защото можете да си позволите това не означава, че трябва да го направите.

Помислете за дългосрочните си финансови цели, като например спестяване на авансово плащане за къща. След това се опитайте да прецените дали надстройването на начина на живот ще ви задържи на пътя или ще ви отклони от него.

Запитайте се какво ли би направил Уорън Бъфет. Този милиардер инвеститор най-вероятно ще ви каже да инвестирате разликата. Вземете допълнителния си доход и го вкарайте в спестовна сметка, фонд за пенсиониране или защо да не приемете кредитирането като инвестиционно средство?

Запитайте се, „В дълг ли съм?“. Ако отговорът е „Да.“, дайте приоритет на плащането.

Запитайте се дали се опитвате да се справите с инфлацията? Ако отговорът е „да“, след това поставете пауза за секунда и започнете отгоре отново. Можете ли да си позволите това? Има ли място за инфлацията  в начина ви на живот? Трябва ли да си го позволите? Можете ли да спечелите повече от това като инвестирате? Имате ли дълг?

Какво е инфлация

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.