Ипотечен кредит – процент финасиране и лихвен процент?

Ипотечен кредит – процент финасиране и лихвен процент?

Банковата комисионна и лихвите са най-очевидните разходи, свързани с отнасящия се до една ипотека процент.

Изграждане на кредитоспособност и кредитна история

Първо, уверете се, че имате възможност да документирате всички приходи, които печелите, което увеличава шанса за по-висока сума на кредита. Също така е важно да имате собствен принос от поне 20% от стойността на закупения недвижим имот. Вярно е, че регламентите позволяват на банките да отпускат заеми на хора с по-малки спестявания, но това е свързано с необходимостта от сключване на допълнителна застраховка или предоставяне на друго обезпечение, което може да повлияе неблагоприятно на финансовите условия на заема.

Друго важно нещо е да имате безупречна и за предпочитане дълга кредитна история. За да я изградите, трябва да започнете да използвате лимитите на сметките си, кредитни карти и да започнете да купувате малко неща на вноски възможно най-скоро. Не става въпрос за високи суми, а за самия факт на използване на кредитни продукти и връщането им навреме. По този начин кредитополучателят се показва като отговорно лице, способно да управлява финансите си и изгражда положителна кредитна история в ЦКР, която ще се вземе предвид при определяне на условията на кредита.

Как да намалим разходите?

За съжаление ние не оказваме влияние върху по-голямата част от разходите, а те са резултат от стратегията на банката за продажби и настоящата ситуация на финансовия пазар. Има обаче и някои разходи, свързани с отнасящия се до начислявания ипотечен кредит процент, които отчасти зависят от нас. Като се грижим за богата и безупречна кредитна история в досието ни в Централния Кредитен Регистър или даваме собствения си принос, можем до известна степен да повлияем на условията за финансиране.

Дори да изберете да изплащате заема в чуждестранна валута, можете да „управлявате“ разходите. Когато бг валутата е силна, струва си да преплатите вноските, за да се ограничите само до плащане на текущи вземания, когато нашата валута е слаба.

Когато решавате да конвертирате заема, това трябва да стане при висок обменен курс на лева. Този тип операция не е изгодна, когато има малко погасителни вноски. Разходите на заема просто ще бъдат много по-високи и няма да имате кой знае каква финансовата стабилност, когато погасявате дълга по този начин.

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.