За какво съжаляват купувачите на жилища?

Търсите ли полезна информация за какво съжаляват купувачите на жилища?

Кой е най-неприятният момент при жилищните кредити?

Факт е, че в повечето ситуации „заем“ не само че не е единствения вариант, ами въобще не е такъв. Добре е да помислите хубаво и да отделите достатъчно време преди да станете клиент на финансова организация по ипотечен заем.

 

Как нещата стигнаха дотук?

Първо помислете хубаво защо сте стигнали до идеята да изтеглите жилищен заем. Вижте какви са вашите аргументи, факторите, ситуацията. Идентифицирайте кой е най-съществения проблем. Не може да си платите сметките? А защо считате, че ще може да платите останалите? Или пак ще теглите заем? И до кога така?

Смятате ли, че това изглежда като отговор на проблемите ви? Ако често чувствате трудности да погасявате вноските ви, то това означава, че харчите повече отколкото печелите. Опциите за решение на вашия казус в този случай са 3 – да започнете да харчите по-малко, да започнете да изкарвате повече или комбинацията от тях. Можете да започнете да поемате още смени или да потърсите допълнителни проекти.

Може да е дошло време да направите нова стъпка в службата, например, към по-висок пост. За тази цел може да е добре да усъвършенствате способностите си и да развиете нови умения и компетенции, за да повишите вашата конкурентоспособност. Помислете добре какви разходи може да икономисат ев бъдеще, без това да ви кара да се чувствате дискомфортно.

Можете ли да имате по-малки разходи за бензин, за парно, за ток, за вода? Нуждаете ли се наистина от скъпия ви телефонен план, кабелна телевизия, интернет и пр.? Естествено в някои случаи разходите няма вариант да се коригират. Това обаче не значи, че теглейки кредит, проблема ви ще бъде решен от само себе си.

Съществува ли друг начин?

На пръв поглед може да изглежда, че няма, но сигурно се заблуждавате. Щом сте стигнали дотам, че да решите да изтеглите заем, явно се нуждаете от средства.

Но придобиването им чрез заем е само една от опциите. Дори доста пъти не е най-подходяща. Ако това, за което ви трябват средства търпи отлагане, е по-добре да проявите търпение. Например, иска ви се да си вземете телефон, не защото вашия не работи, а защото искате по-нов модел. Тази покупка може да изчака. Вместо да изтеглите заем, може да изчакате известно време.

Способността да се пестят пари е признак на отговорност, здрав разум и финансова култура, но за жалост в наши дни такова поведение се цени все по-малко. В значителен брой от случаите, хората просто не могат да пестя, тъй като изкарват твърде малко пари. Ако не можете да пестите, как въобще може да ви дойде на ум да теглите заем? Та нали заемът е по-скъпата опция.

Ако може да отложите определен разход е добре да го направите. През това време е хубаво да пестите. Ако имате нужда от ремонтни дейности на дома, може да ги направите на няколко пъти, вместо наведнъж. Лятото ремонтирайте кухнята, пролетта детската стая и пр. Този вариант ще ви предпази от тегленето на един голям заем за пълен ремонт наведнъж.

Ако желаете да купите нова пералня, таблет или хладилник, постарайте се първо да препродадете вашия стар уред на някой ваш познат или в сайт за продажби втора употреба. Проверете дали нямате в гаража, килера, мазето или тавана някакви ваши стари, непотребни неща и ги препродайте, за да си помогнете за закупуване на набелязания от вас електроуред.

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.