За да нямате дългове – пестете!

Знаете ли как да пестите?

Тази публикация ще се опита да ви опише как, когато си имате ясна представа за доходите, разходите и възможностите за пестене, можете да заделяте дори над 100-200 на месечна база. Ето някои добри идеи:

1. Абонаменти. В случай, че всеки месец си вадите нова карта за фитнес, чиято цена е 30 лв., а не посещавате залата редовно, е за предпочитане да оставите картата. Същото се отнася и за списания, членски внос и др. Човек следва да отдели известно време и да помисли. Желателно е да приоритезира начините за организиране на ежедневието и свободното време, така че да харчи средствата си само за наистина необходимите неща. Проблемът е, че хората са много заети и трудно взимат решение да седнат и да помислят върху този въпрос.

Икономисвате: 30 лв.

2. Kарти за намаления. Може да си направите карта за намаление от магазините, от които пазарувате обикновено. Обикновено намалението е около 5%. Само с три покупки на стойност от по 50 лв. може да спестите средно 7,50 лв. Когато си извадите карта за намаление и от магазините, от които пазарувате (дрогерии, аптеки и т.н) ще икономисате още около 2 лв. И тук факторът време е причина в значителен брой от случаите да не обръщате внимание на ползите от такъв вид карти.

Икономисвате: 10 лв.

3. Описвайте в бележник всички разходи. Това е необходимо, не защото реално икономисвате средства, а защото носи прозрачност. Обикновено хората не го правят, тъй като се притесняват от крайния резултат. Примерно, битово-комуналните разходи са около 700 лв., храната е 200 лв., но за месец всъщност харчите за тези две пера 1100 лв. Тук се появява едно несъответствие, което не се знае къде отива. Те обикновено се харчат неусетно по кафета, обеди и разноски в свободното време. Така че, е добре да си направите ясен бюджет и да се придържате към него. Може да се опитвате всеки месец да коригирате разходите с цел по-малко необходимите от тях да намаляват постепенно.

Икономисвате: 200 лв.

4. Излизане с приятели. Хубаво е да сте спонтанни, но е още по-хубаво в някои случаи да се отдадете на нещо различно от това интензивно да контактувате с всеки, който ви покани. Когато излизаме постоянно навън е нормално да имаме повече разходи. Така че, старайте се да се виждате с хората, с които наистина имате нужда. Ако планирате излизанията си, ще се уверите, че може да спестявате от непредвидените срещи. Например, ако знаете, че в събота ще ходите на клуб, то може да се задоволите с по-икономични обеди през седмицата. Така планираните

Икономисвате: 30 лв.

Като приоритезирате разходите може да икономисате значителен брой средства. За да го реализирате, следва първо да помислите добре и след това да проявите самодисциплина. Най-добре е да се опитвате да бъдете в златната среда.

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.