Документи за потребителски кредит

Какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да получите заем?

Всяка заложна къща кредитна компания или банка определя свои собствени правила. Например, за да получите заем в заложна къща, достатъчно е да покажете личната си карта и да оставите нещо ценно като обезпечение. За потребителски заем небанково дружество обикновено се нуждаете само от лична карта, като заемът дори може да бъде отпуснат онлайн. Банката, преди да ви даде заем, особено за голяма сума, може да постави много повече условия. Но има няколко общи изисквания.

Предоставете необходимите документи

Има само два задължителни документа: документ за самоличност, с който да докажете, че сте гражданин на РБ и имате регистрирано местожителство и заявление за заем.

Когато кандидатстват за онлайн заем, личната ви карта трябва да бъде преснимана и снимката да се вижда ясно. Това е необходимо, за да не могат измамниците да получат заем чрез чужди документи.

 

Бъдете внимателни, за да не се озовете в капан!

Банките може да изискват доказване на доход или други документи, потвърждаващи финансовата ви платежоспособност. Пълен списък с документи можете да намерите на уебсайта на кредитора или в неговия офис.

 

Отчетете размера на доходите си

Не винаги е необходимо да документирате своята заплата, пенсия, издръжка или стипендия, но обикновено трябва да докажете доходите си. Това определя максималния размер на заема. Колкото по-висок е доходът ви, толкова по-голям  кредит можете да изплатите.

Ако имате поръчители, сте готови да заложите имущество или да се застраховате в полза на банката, тогава размерът на заема, може да бъде още по-голям. В крайна сметка банката в този случай е по-малко рискова.

 

Направете застраховка

Често в договорите за заем има клауза, която ви задължава да застраховате обезпечението, живота или здравето си. Не сте задължени по закон да го правите, но застраховката ще помогне за намаляване на възможните кредитни рискове, като например запазване на ипотекираното си имущество, ако внезапно загубите работата си и не можете да изплатите заема си. С такава застраховка банката може да ви предложи по-изгодни условия по отношение на размера на кредита, срока или лихвения процент. Дори ако банката предлага кредит със застраховка живот, тогава тя е длъжна да предложи алтернативен вариант за кредит без застраховка, но при условия, съпоставими по размер и срок на погасяване. Можете да откажете да закупите застрахователната полица, но тогава условията за заема ще се променят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *