ЦКР давност

Лошо цкр давност

Данните за неизплатените и всички нови заеми ще се съхраняват в електронната база данни на Централния Кредитен Регистър в продължение на 4-5 години. Освен това срокът се изчислява отделно за всеки договор за кредит – от момента, в който един кредитор направи последни промени в историята на едно физическо лице, например, че заемът е изплатен.

Имайте предвид, че банките и кредитните компании обръщат особено внимание на кредитната ви активност през последните две до три години.

Как изглежда идеалната кредитна история?

Идеалната кредитна история е относително понятие. След като проучи вашата финансова история в ЦКР, една банка или фирма може да ви отпусне пари, докато друга може да откаже. Просто всеки кредитор има собствена система за оценка на надеждността на кредитополучателите.

Шансовете ви да получите одобрение се увеличават, ако периодично теглите заеми и ги връщате внимателно. За една банка това е по-добър знак за вашата надеждност, отколкото пълната липса на заеми през последните години.

Ако имате неизплатен заем, който изплащате редовно и навреме, най-вероятно ще бъдете одобрен за друг. Основното е да прецените реалистично силните и слабите си страни и да не взимате нови заеми, когато е трудно да изплатите старите.

 

Колко често се актуализира кредитната история?

По закон кредиторите са длъжни да предоставят всякакви актуализации на ЦКР в рамките на три работни дни. Например, ако сте затворили заем за кола в понеделник, банката ще трябва да информира за това Регистъра не по-късно от сряда вечерта.

 

Централен кредитен регистър давност

Ако сте изплатили дълговете си, записите за тях ще останат в кредитната ви история за 4-5 години от датата на последната актуализация. Най-важното за кредитната история е липсата на системни забавяния на плащанията за дълго време. Малко вероятно е няколко закъснения за няколко дни да доведат до отказ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *