От кога датира кредитирането и каква трансформация преживява днес

Потребителският кредит има дълга история назад в миналото – минимум 5 хиляди години 

Размяната на блага, помощта и заемите не са били непознати за древните хора. Няма достоверна информация за основоположниците на днешните заеми, но са налице достатъчно исторически сведения, които сочат, че кредитиране е имало и в далечното минало.

Потребителският кредит например е на поне 5 хиляди години. Не е било необичайно фермерите да заемат семена и добитък, които да заплатят на по-късен етап. През 18-ти век са съществували и закони, които са определяли горната граница, или таван на лихвите по заемите. По това време често са се давали пари за жито, като лихвата не трябвало да надвишава повече от 30 на сто.

Трудно е да си представим как са протичали тези процеси, след като днес изживяваме революционна промяна, свързана с кредити изцяло онлайн. И докато към този момент финансовите средства са съсредоточени в банките, тогава тази роля са имали търговци, крупни земеделци, участвала е и държавата.

За първи път за търговските банки се споменава в Римската империя. Те са обслужвали не само богатите и знатните, но и хората от народа.

През периода на разпространение на християнството кредитирането запада и дори е било забранено. То обаче не е могло да бъде спряно напълно, тъй като заеми са продължавали да се дават, но задкулисно.

Постепенно нещата отново претърпяват промяна и в Италия видни фамилии започват да създават банки, които извършват дейностите противно на ограниченията. В Ломбардия се внедрява отпускането на заем срещу залог. От примера се възползват територии в Северна Европа. Флоренция и Венеция също създават условия за процъфтяване на кредитирането във висшите кръгове.

Банковото дело започва своето стремглаво развитие през 17-19 век. Предлагат се множество видове кредити, вече се обменя и валута. В края на този период на пазара се появяват и ипотеки от финансови дружества. Първата Спестовна банка отваря врата в Америка през 1816 г.

А от кога датира онлайн кандидатстването за кредити?

Още през 90-те години, а в края им вече е факт и клиентите попълват заявленията си от удобствата на собствения си дом.

Разбира се, у нас нещата се случват на по-късен етап, но днес сме свидетели на тотална трансформация. Пандемията даде тласък на тези процеси, а опитни специалисти в бранша улесниха максимално потребителите с въвеждането на дигиталната платформа за кредити и застраховки Crediport.bg.   

Няма нищо по-приятно от това да откриеш пътя за реализиране на мечтите си и да има кой да отстранява препятствията ти към целта.

Финансирайте идеите си и живейте пълноценно! 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *