Лихви по ипотечни кредити

Може би мнозина от вас се питат Как да си намаля разходите по погасяване на ипотечния кредит. Продължете да четете този пост, за да разберете какво представляват фиксираните и променливите лихви. Разберете как да кандидатствате за по-изгоден ипотечен заем и кои са днес актуални лихвени проценти по ипотечен кредит

Какви са лихвите по ипотечни кредити?

Когато отидете в каквато и да е банкова институция за заем , тя начислява лихва.

Но какво е лихвата? Всъщност лихвени проценти на банките по ипотечни кредити могат да бъдат изразени като паричната сума, която кредитополучателят плаща на кредитора (банката) за парите, взети назаем. Това дава отговор на въпроса „Колко е лихвата по ипотечен кредит“, защото никоя институция не дава заем безплатно.

По този начин, ако искате да използвате парите, които кредиторът може да ви даде, определено трябва да му плащате лихва, докато не ги върнете напълно. Следващият въпрос, на който трябва да си отговорите е „Колко е крайната цена на заема?“, защото той ще ви покаже крайното салдо от всички съпътстващи лихвата заема, т.е. таксите, комисионните и застраховките.

 

Фиксирана лихва

Офертата за заем с фиксирана лихва включва плащане на една и съща сума пари като лихва за целия срок на заема. Независимо дали се променят референтните лихвени проценти на междубанковия паричен пазар, настоящите лихви по ипотечни кредити в Европа или се променят други показатели, които банките вземат предвид, вие ще плащате същия лихвен процент, който първоначално сте договорили с банката.

Когато говорим за кредити за недвижими имоти, фиксираният лихвен процент се предлага само за предварително определен период. Ако искате да получите достъп до оферта за заем за недвижим имот с фиксиран лихвен процент, трябва да знаете, че решението ще бъде взето заедно със заемодателя, като се вземе предвид офертата за цена към момента.

Такава оферта с определена за жилищен кредит лихва постоянно се променя, като варира в зависимост от избраното време, но най-вече от периода, за който сте решили да вземете заем.

 

Предимства на ипотеката с фиксирана лихва

Основните предимства са:

  • Клиентът знае всички разходи, свързани с ипотеката от самото начало;
  • Дори ако бенчмарковете се покачат, процентът ще остане същият всеки месец.

 

Недостатъци на ипотеката с фиксирана лихва

Сред недостатъците откриваме:

  • Ако референтните лихвени проценти се понижат, клиентът няма да може да се възползва от намаление на лихвата;
  • Заемът може да има период на отпускане с фиксирана лихва, последван от период с променлива лихва. Ако клиентът избере такава оферта, след изтичане на кредитния период с фиксирана лихва, начислената променлива лихва ще бъде с процент по-висока от пазарната лихва към този момент.

 

Променлива лихва

Променливият лихвен процент се променя периодично в зависимост от няколко фактора. Говорим от гледна точка на „явна вариация“ и „неявна вариация“.

Изричното изменение на лихвения процент се изчислява въз основа на бенчмаркове и резултатите от средния междубанков лихвен процент. Референтни индекси на банковите пазари представляват средния лихвен процент за кредити в лев, евро, долари и швейцарски франкове. Неизричното изменение представлява вътрешно решение на банката, като се вземат предвид колебанията на финансово-банковия пазар.  Просто казано, през целия заем лихвеният процент ще бъде повлиян от развитието на пазара и паричните показатели.

 

Ползи с променливи лихви

Основното предимство на заема с променлива лихва е:

  • По-евтино финансиране, ако референтните лихвени проценти паднат.

 

Недостатъци на променливата лихва

Недостатъците на променливата лихва са:

  • Ако референтните лихвени проценти се увеличат, клиентът ще плаща по-високи лихвени проценти по кредита;
  • Чувствителност към тенденциите на финансовия пазар. Развитието на индекса  пряко влияе върху повишаването или спада на лихвения процент, а стойностите на индекса варират независимо от волята на банката;
  • Нестабилност за хората, които изчисляват много внимателно парите си всеки месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *