Заложни къщи

В заложната къща получавате определена сума пари срещу залог на лека кола, електроуреди, техника, телефони, строително оборудване, търговско обзавеждане, благородни метали и други.

За колко време можете да вземете назаем?

Кредит от заложните къщи се издава срещу лихва и такса на месечна база, но разбира се, най-добре е да изплатите дълга възможно най-скоро. Ставките тук са  по-ниски, отколкото при кредитните компании и по-висока, отколкото при банките.

Ако имате нужда от сума за дълго време, по-добре е да вземете банков заем или да кандидатствате за кредитна карта. Важно е обаче внимателно да прецените дали ще можете да извършвате плащанията навреме. Всъщност, в случай на забавяне рискувате да влошите  кредитната си история и в бъдеще банките и фирмите няма да ви имат доверие, за да ви отпускат пари назаем. Кредитите в заложните къщи заплашват само със загуба на вашето имущество, предложено като обезпечение.

 

Ами ако не мога да върна дълга?

Заложната къща ще продаде заложената от вас вещ не по-рано от един месец след изтичане на договора. Освен това скъпи неща, които са били оценени на висока цена, ще бъдат продадени на публичен търг. Дори ако заложната къща получи по-малко пари от продажбата, отколкото ви е дала назаем, заемът ще се счита за изплатен.

 

Какво ще стане, ако заложната къща загуби или открадне златен пръстен, който ви е скъп?

Вашият посредник е отговорен за безопасността на предоставената му като обезпечение вещ. Той трябва да има застраховка, която защитава всички вещи на клиента от риск от повреда или загуба. Ако нещо се случи с вашата собственост, трябва да получите компенсация.

В този случай не сте длъжни да плащате за съхранение или застраховка – всички разходи се поемат от заложната къща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *