Договор за потребителски кредит

Когато трябва да направите голяма покупка и нямате достатъчно спестявания, потребителският заем може да бъде логично решение на проблема. С този пост ще разкажем откъде можете да го вземете и как да съставите договор, за да не се превърне с времето в проблем.

Потребителският кредит ви носи пари, които заемате от банка, за да купувате стоки и услуги за себе си или семейството си. Потребителски заем се отпуска само на физически лица, т.е. не може да се отпуска на фирма.

Освен това има потребителски заеми от кредитни компании. Те могат да бъдат взети от небанкови финансиращи организации. Всъщност те са като традиционните банкови заеми, но условията на този вид финансови услуги могат да бъдат много различни.

 

Какви са видовете потребителски кредити?

Те могат да бъдат разделени по няколко критерия:

 

Целеви и нецелеви потребителски кредит

Потребителският заем може да се вземе както за конкретна покупка – целеви, така и без уточняване на предстоящи разходи, т.е. нецелеви. Нецелевите потребителски заеми са с фиксиран или плаващ лихвен процент. Например, ако кандидатствате за потребителски заем за стоки, това е целеви заем. това е целеви кредит като сумата се отпуска за закупуването на конкретен продукт. Обикновено тстоковия кредит е краткосрочен и може да се предлага с или без оскъпяване, тъй като съществуват и много партньорски програми.

 

Обезпечен и необезпечен потребителски кредит

Когато теглите заем за голяма сума, банката обикновено се нуждае от допълнителни гаранции, че ще го върнете. Заемът често е обезпечен с някаква гаранция като кола или друго имущество. Тази гаранция може да бъде предложена и от други лица. Ако вещта е заложена на банката, можете да продължите да я използвате, но не можете да я продадете или подарите. Освен това банката може да поиска да я застраховате. От друга страна, лихвата по обезпечените заеми обикновено е по-ниска от тази по необезпечените.

 

Краткосрочен и дългосрочен потребителския кредит

Това разделение на потребителските заеми е много условно. За кредитните компании краткосрочният заем се счита за до 30 дни („кредит до заплата“), а за банките краткосрочните заеми са до една година. Терминът силно влияе върху лихвите по заемите. Обикновено колкото по-дълъг е срокът, толкова по-нисък е процентът. Но не винаги – трябва да проучите условията на избраната от вас финансираща организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *