Детска спестовна сметка

Финансови услуги за деца и техните родители

Това, че детето ви е под 18 години, не означава, че не може да се възползва от предимствата на финансовите услуги. Банките и застрахователните компании предлагат различни предложения за деца и техните родители: специални депозити, сметки, младежки карти и застрахователни полици. Разбираме какви са техните предимства с този пост.

До 14-годишна възраст, докато детето няма лична карта, родителите, настойниците или други законни представители могат да организират финансови услуги на негово име. Например, за да сключат застраховка за син или дъщеря, те ще се нуждаят от собствен документ за самоличност и акт за раждане на детето.

От 14 до 18 години много финансови транзакции са достъпни за тийнейджър. Например, ако родителите вече са открили депозит на негово име, детето може да го допълни или да изтегли лихва от него. Ако тийнейджър иска да открие собствен акаунт или да получи лична дебитна карта, той ще се нуждае от писменото съгласие на пълнолетните, които отговарят за него: родители, осиновители или настойник.

Нека разгледаме какви услуги на банките и застрахователните компании ще помогнат на родителите да научат детето си как да използва финансови инструменти и да спестява пари до навършване на пълнолетие.

 

Срочен депозит

За да натрупате значително количество в открития срочен депозит, често отнема много време. Ако искате да подарите скъп подарък на възрастта на детето си или до момента на завършване, струва си да помислите да започнете да спестявате, докато детето все още расте. Например, можете да отворите сметка на негово име. Детето няма да може да направи това самостоятелно, докато не получи първия си документ за самоличност, но негов родител или настойник може да допринесе за това.

Можете да изберете вида на сметката въз основа на вашите цели и възможности.

  • Валута. Първо, трябва да вземете решение за валутата на депозита. Ако например искате да изпратите детето си на обучение или стаж в чужбина, по-добре е да отворите депозит в долари, евро, лири или франкове, в зависимост от това в коя държава ще отиде да учи. Ако както вашите доходи, така и бъдещите разходи на детето са планирани в левове, изборът в българска валута, ще бъде оптимален.
  • Възможност за внасяне. По-изгодно е да отворите депозит веднага за голяма сума – лихвата по такива депозити е по-висока, но родителите не винаги имат такава възможност. Такъв депозит може да бъде отворен за всякаква сума в банков клон, чрез банкомат или онлайн. И всеки може да го направи: родители, други роднини или приятели.
  • Срок. Колкото по-дълъг е срокът на депозита, толкова по-висока е лихвата по него, но не винаги – зависи от условията на конкретна банка. Когато избирате срок за депозит, трябва да вземете предвид, че детето ще може да тегли пари от него само когато навърши 18 години. Никой друг няма да може да тегли пари от депозита без специално разрешение от органите по настойничество. Такова ограничение е установено от Гражданския кодекс с цел защита на имуществото на децата. В същото време, когато тийнейджър навърши 14 години, той ще може да изтегли натрупаната лихва от депозита, а след навършване на пълнолетие ще има право да се разпорежда с всички пари.

Основният плюс: депозитите в банките са застраховани от държавата.

Основният риск: ако искате да депозирате голяма сума, трябва много внимателно да изберете банката си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *