Бизнес план за отпускане на кредит

Как да започнете бизнес: започнете с вашия бизнес план

Вече сте разработили и описали стратегия за развитие на вашия бизнес. Това означава, че е дошло време да изчислите всичко подробно. Инструкциите стъпка по стъпка ще ви помогнат с това: как да напишете перфектния бизнес план.

Бизнес планът е подробно описание на вашия проект с изчисления и перспективи за следващите няколко години. Необходим е на потенциални инвеститори или кредитора, от който ще кандидатствате за заем. Той може да ви послужи още пред партньори, посредници, вашият екип и в крайна сметка на вас самия, като създател на проекта.

Бизнес планът обикновено се пише от три до пет години предварително, но можете да го направите и за една година напред, тъй като икономическите условия се променят бързо.

Основната задача на бизнес плана е да убеди потенциалните партньори или заемодателя, че това е интересен проект по отношение на инвестицията, който ще изплати вложените пари и усилия.

Правейки собствен бизнес план, вие ще можете да изберете вида на бизнеса,  подходящата геолокация във вашия град, да оцените конкуренцията и да получите прогноза за доходите. Опишете необходимите параметри и оформете готов документ, който само ще трябва накрая да се отпечата. Ако имате нужда от заем, с този документ можете да отидете направо в една от банките.

Ако имате собствена необичайна бизнес идея, можете сами да съставите бизнес план.

Бизнес планът включва описание на продукт или услуга, пазарен анализ, производствен план, организационната структура на вашата компания, маркетингова стратегия за популяризиране на продукти и финансов план, който обобщава всички основни изчисления. Бизнес планът трябва да отговори на следните въпроси: колко пари са необходими за стартиране на проекта и за колко време ще се изплати?

В началото на бизнес плана се прави резюме, но вие ще го напишете в самия край. Това е обобщение на целия документ – изводите, които ще направите въз основа на подробни изчисления. След като прочетат резюмето, инвеститорите или банката/кредитната компания решават дали да проучат допълнително вашия план или да не отделят време за него.

Този елемент включва кратко описание на проекта и неговите конкурентни предимства, информация за потенциални клиенти и партньори. Опиште как ще продавате своя продукт или услуга и как ще го рекламирате. Посочете какъв вид начален капитал ви е необходим и от къде планирате да го получите. Опишете ключовите етапи в развитието на проекта и не забравяйте да включите неговия период на изплащане и планирана рентабилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *