Кредитна история

Кой се интересува от кредитната ми история?

Проверка на вашата кредитна история може да правят застрахователни компании, банки, кредитни компании и други.

Тези организации ще прегледат кредитната ви история, преди да ви дадат пари назаем и могат да откажат заем, ако видят информация за непогасени кредити и неизплатени задължения.

Ако кандидатът редовно плаща по заем/заем, който е под 30% от месечния му доход, това е само плюс за кандидата. И напротив, лоша кредитна история и занемерени задължения правят непривлекателен кандидата за заем.

Ясно е защо банките и фирмите имат нужда от кредитна история, но защо и обикновените хора също трябва да я следят?

Вашата кредитна история ще ви помогне да оцените шансовете си да получите заем. С помощта на кредитната история можете да проверите дали не фигурира по погрешка заем на ваше име, който не сте теглили. Възможно е и измамнии да са изтеглили заем на ваше име. Това може да се случи, например, ако сте загубили личната си карта или данните ви са изтекли в мрежата.

Случва се да се допускат грешки и това се отнася и до данните във вашата кредитната история. Най-добре е поне 2 пъти годишно да се уверите, че имате добра кредитна история. В случай, че в ЦКР се окаже, че фигурира заем към банка или фирма, трябва своевременно да се свържете с нея и да ги накарате, да подадат информаия към ЦКР и да премахнат грешката. Ако вече сте помолили кредитора да коригира данните, струва си да проверите дали наистина новите данни са се появили там.