Ипотечен кредит при развод

Ипотечен кредит при развод

Интерес за много хора представлява въпроса какво става с паричните задължения, свързани с ипотечни кредити, които са били изтеглени от единия или и двамата души по време на брак при един евентуален развод.

Обикновено само единия от съпрузите плаща вноските по заема, а другия не поема част от тази отговорност на практика. Затова често, човекът, който е изплащал задължението се интересува дали има права и как да ги използва, ако съществуват.

За парични задължения, с които са покривани нуждите на семейството, без значение дали са поети от единия или и от двамата, според Семейния кодекс на РБ, съпрузите отговарят по режима на солидарната имуществена отговорност.

Нуждите на едно семейство представляват потребности от първа необходимост като храна, облекло, комунално-битови сметки и други. Според Кодекса, недвижимото имущество също е предмет, който влиза в групата на нуждите на семейството. След като предметите, които задоволяват потребностите на семейството са споделени, без значение от това на кой на името се водят и дали са от наследство, дарение или покупко-продажба, то и отговорностите и задълженията, които се поемат също са общи.

В случай, че само един от длъжниците заплаща кредитните парични задължения, той се счита, че получава регресно право спрямо бившия си съпруг. Той по закон има право да търси от другия възстановяване на 1/2 от платеното парично задължение, без значение дали заемът е изтеглен от името на единия или и на двамата солидарни длъжници.

Това може да се аргументира и от факта, че съда практикува обикновено по следния начин. Закупено чрез изтеглен заем жилище от единия длъжник по време на брак е общо, без значение кой от двамата е погасявал вноските ,за да издължи заема.

Другия бивш съпруг може да внесе по съдебен ред възражение, когато желае да се отхвърли изискването за възстановяването на приспадащия му се дял от задължението. Той може да заяви, че финансите не са били изразходвани за общите нужди на домакинството, като в негов интерес е да го докаже. Ако не го докаже обаче, съда може да постанови, финансите са изразходвани точно за покриване на потребностите на семейството и той ще трябва да изплати останалия дял от заема.

Ипотечен кредит при развод

Кредит до 300 лв. Кредит до 400 лв.
Кредит до 500 лв. Кредит до 600 лв.
Кредит до 800 лв. Кредит до 1 000 лв.
Кредит до 1 200 лв. Кредит до 1 500 лв.
Кредит до 2 000 лв. Кредит до 3 000 лв.
Кредит до 4 000 лв. Кредит до 5 000 лв.
Кредит до 20 000 лв. Кредит до 30 000 лв.